Белослава Вълева, Васил Иванов и Елена Керезиева от пловдивската Математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов “ завоюваха призовото място в 25-тото издание на конкура „ Космосът – настояще и бъдеще на човечеството “. Ръководител на екипа, който се състезаваше в направлението за идеи за научни и технически експерименти, е Янислав Картелов.

В тазгодишното издание на съревнованието участваха 2186 ученици, от 8 до 18 години, от цялата страна, които представиха разработки в петте направления на конкурса. Екипът на МГ представи своя разработка за устройство за близко проучване на планети. “Planet Explorer X01“.

Това е прототип на роботизирана екосистема от устройства, с които могат да се изследват планети. С негова помощ ще се събира и анализира информация, придобита от специализирани камери, като данните ще са достъпни, включително и за отдалечена точка на достъп, в нарочен уеб сървър.

Наградите бяха връчени в Деня на народните будители в Националния политехнически музей в столицата. Патрон на конкурса е първият български космонавт ген. Георги Иванов.

Leave A Comment

Logo MG_red_png